Svensk-syrier ny ordförande i oppositionsråd

Det oppositionella Syriska Nationella Rådet, SNC, valde sent på lördagen som väntat den svensk-syriske Abdulbaset Sieda till ny ordförande.

Sieda, som bor i Uppsala och bott i Sverige i 18 år, väljs som ordförande för en period på tre månader efter att företrädaren Burhan Ghalioun tvingats bort.

Från dag ett har den syriska oppositionen kämpat för att sluta leden mot president Bashar al-Assad, vars 15 månader långa kväsning av upproret har krävt tusentals dödsoffer.

SNC, som samlar en brokig skara oppositionsgrupper under ett tak, har skakats av intern splittring. På lördagen valdes Sieda till ny ledare vid ett möte i Istanbul.

Sieda satt redan i ledningen för SNC, och andra dissidenter beskriver honom som en person med bra förhållande till rådets olika grupper.

– Han har ett långt förflutet mot regimen och han har goda relationer till alla grupper, sade aktivisten Hozan Ibrahim, fram till lördagen även han rådsmedlem, till TT.

Själv ser Sieda som sin främsta uppgift att utöka SNC och att tala med andra oppositionella ledare för att få med dem i rådet, som av vissa anklagats för att domineras av islamister.

– Det viktigaste nu är att reformera rådet och att ge det en ny struktur, sade Sieda till Reuters.

Ansvaret som faller på den nye ledaren är tungt. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanade tidigare på lördagen till samtal med alla parter, ledda av Kreml. Det, menar Ryssland, är den enda vägen ur krisen i Syrien som nu är "på gränsen" till ett fullskaligt inbördeskrig.

Lavrov sade att Ryssland stöder en politisk sorti för president Bashar al-Assad bara om det syriska folket enas om det.

– Det är oacceptabelt att påtvinga villkor för dialog utifrån.

Under lördagsdygnet dödades minst 35 människor i Syrien, varav 20 i hårda granatangrepp i Daraa-provinsen, enligt uppgift från aktivistgruppen Syriska nätverket för mänskliga rättigheter.