"Ryssland kan vara på väg att ändra sig"

1:59 min

Det Syriska Nationella Rådet, SNC, valde i går svensk-syriern Abdulbaset Sieda till ny ordförande. Samtidigt upprepade Ryssland att man inte kommer att medverka till att tvinga bort regimen via en resolution i FN:s säkerhetsråd. 

Men Abdulbaset Sieda säger till Ekot att det var oväntat eftersom SNC fått signaler om att Ryssland är på väg att ändra inställning.

– Det var ett oväntat eftersom vi har fått vissa signaler från Ryssland om att de har börjat att fundera på att övertyga al-Assad om att han ska avgå.

Enligt Abdulbaset Sieda kan Ryssland vara på väg att ändra sig främst på grund av att stora ryska ekonomiska intressen i Syrien står på spel vid det regelrätta inbördeskrig som nu rycker allt närmare.

– Situationen i Syrien utvecklas ganska snabbt, varje dag är det massakrer, och om det blir kaos i Syrien så kommer framförallt Rysslands intressen i landet att drabbas.

Våldet och dödandet ökar nu för varje dag i Syrien, och allt oftare rapporteras om fasaväckande massakrer på civila. Abdulbaset Sieda säger att det här tyder på att al-Assadregimen nu är desperat, säger Sieda.

– Situationen är väldigt kritisk. Regimen har blivit galen, nästan varje dag hör vi om massakrer där de dödar kvinnor och barn med primitiva vapen.

Abdulbaset Sieda, som levt i Sverige i 18 år, satt tidigare i ledningen för SNC, och han beskrivs som en person med goda relationer till rådets många olika grupperingar. Han är nu vald till ordförande på tre månader, och han säger sig vilja bredda SNC, och få in flera olika representanter i det råd som fått kritik för att allt för starkt styras av islamister.

De senaste månaderna har det rått splittring inom SNC, med flera avhopp. Men Abdulbaset Sieda säger att det är naturligt med konflikter och olika åsikter i en organisation som ska samla så många, i en så svår situation.

– Jag tror det är naturligt när man samlar så många olika grupper och personer. Under en period finns det en del som har många olika åsikter, säger Abdulbaset Sieda.