TIDAHOLM/TIDAN

Han jobbar för att befria öringen

1:44 min

I sommar startar Tidaholms kommun ett projekt som går ut på att inventera fiskarter i Tidan och kartlägga de vandringshinder som finns för fiskarna.

I veckan tilldelades Tidaholms kommun 137 000 kronor av länsstyrelsen för att göra inventeringen av fiskarter och vandringshinder i Tidan.

Målet med projektet är att förbättra fiskbeståndet i ån, berättar kommunens miljöinspektör Jan Bjerenius.

– Tänk själv, att ha lekande öring inne i stan. Det skulle vara fantastiskt, med strömmande vatten och möjlighet för sportfiskare att fiska där. Det skulle vara en väldig attraktion.

Många hinder för vandringen
I dag finns det uppåt 30 vandringshinder i Tidan bara i Tidaholms kommun, som till exempel kraftverksdammar.

En fisk som drabbas är den naturliga Tidanöringen som vill, men inte kan, vandra till Vänern. I dag är den stationär och får vackert hålla sig där den är, medan den sjövandrande öringen lättare kan förflytta sig och växa sig större, förklarar Jan Bjerenius.

Målet att Tidanöringen ska kunna vandra ända till Vänern är ganska avlägset, eftersom ån Tidan rinner genom många kommuner. Men Tidaholm vill dra sitt strå till stacken och skapa passager vid de hinder som ägs av kommunen.

Ovanlig mussla skulle gynnas
Det är något som många fiskarter skulle tjäna på. Även den sällsynta flodpärlmusslan skulle må bra av insatserna för öringen.

– Om öringen har det bättre så gynnar det även flodpärlmusslan. Vi måste få till grusigare bottnar i Tidan, där de kan leka.

Fiskinventeringen ska göras i samarbete med lokala fiskeklubbar, och Jan Bjerenius är nyfiken på vad den kan resultera i.

– Ja, det vore ju kul om vi kunde hitta ål till exempel, det vore inte fel! Jag vet inte när man senast fångade en ål i Tidan.