"Regeringen har räddat Spanien"

1:15 min

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sade i dag på en presskonferens att regeringens reformer de senaste fem månaderna räddat Spanien från att begära nödlån för landet och att gårdagens beslut därför endast handlar om banksektorn.

– Hade vi inte gjort det som gjorts under de senaste fem månaderna, så hade gårdagens beslut i stället handlat om att lösa ut kungariket Spanien, sade premiärminister Rajoy. Nu har både det europeiska projektet och euron räddats, upprepade han flera gånger på presskonferensen.

Spaniens premiärminister Rajoy passade också på att tacka spanjorena för deras tålamod. Inga våldsamma protester av grekisk kaliber har ännu ägt rum i Spanien, något som förstås underlättar regeringens arbete att rensa upp och genomföra en arbetsreform till förmån för arbetsgivarna.

Framöver gäller det att skapa tillväxt och jobb. Arbetslösheten är 25 procent. Gårdagens beslut att formellt söka stöd till banksektorn ska få investerare att tro på Spanien, menade Rajoy i dag.

Flera kommentatorer kraxar som olyckskorpar och talar om att en räddning av banksektorn möjligen bara blir ett första steg mot ett mer omfattande räddningspaket av just hela Spanien, men Mariano Rajoy har hittills gjort allt för att slippa hamna i samma tvångströja som Irland, Portugal och Grekland.

Euron är räddad, var hans budskap i dag.