recension | litteratur

Tiden är utmätt i Lars Hermansson dikt

3:22 min

Lars Hermansson har en för Kulturnytts lyssnare välkänd röst, både som programledare och som kritiker och krönikör. Som författare debuterade han 1987 med diktsamling Vete fåglarna och han sen dess bland annat gett ut vandringsessän Gå till gå och allra senast romanen Tjänstemän. Hermansson nya bok heter 10 avstånd: dikt essä memoar och recenserar det gör frilansskribenten Jenny Maria Nilsson, som i vanliga fall skriver i Kvällposten och Helsingsborgs Dagblad.

Det dröjer ända tills slutet vid första läsningen innan jag begriper det väsentliga, det som vibrerar mellan raderna i Hermanssons diktverk 10 Avstånd – att boken är skriven av en person i kris. Det rasas inte, skriks inte utan Hermansson konstaterar faktum: ”… att allting när som helst ska tas ifrån en” vilket står i den avslutande dikten Hur ser små huvuden av saft ut? Vad som lett diktjaget, alltså Hermansson, fram till denna plats, tycks bland annat vara att hans mor är döende.

En väldigt oskön kudde heter dikt nio, och i den besöker Hermansson modern med sin unga dotter. Han är mellan två generationer: en döende och en som rastlöst vill leva. ”Flickan tycker det är tråkigt hos farmor”, skriver han och vidare när besöket tagit slut, ”flickan står resklar med ryggsäcken på” och mammans blick frågar sonen ”Vart ska du resa? Nu igen? Finns det något annat sätt att vara människa på?” Bra fråga, jag vill stämma in: står inget bättre sätt att leva till buds?

Innan jag har uppfattat Hermanssons sårbarhet retar jag mig på honom, är fnysirriterad på samma vis som på de kulturellt sönderavlade kvinnliga karaktärerna i Kieślowskis filmer, de som asar benen efter sig, oförmögna att ta itu med saker. Hermansson framstår som en parodi på en manlig Homo Kulturus: bor på Söder, reser till varma länder där han röker och dricker vin på balkonger, minns före detta kåta flickvännen Antonella och hennes underbara bröst, beskriver fruns persikofärgade fitta – det är hans ord – men att det finns en kyla dem emellan: ”vi har det inte bra”.  Vänd den där granskande blicken inåt, tänker jag, upptäck den egna omognaden och ge dig sedan av för att flotta timmer eller vad det nu är som behövs göras.

Men det är inte meningen att man ska sympatisera, inte heller avslöjanden är avsikten. ”Dikt, essä och memoarer” står det på framsidan. Boken är allt det, och Hermanssons ambition är att nedteckna bitar av sitt liv så uppriktigt han förmår. Han debuterade som poet redan 1987 och med en roman 2010. Även om innehållet i litteraturen skiftat så finns den särskilda rösten där – den särskilda begåvningen. Favoritstyckena är de där läsaren får följa Hermanssons tankekedjor, en beskrivning av hur våra hjärnor aldrig tystnar utan i samarbete med det undermedvetna drivs framåt mot till synes meningslösa tankar. En tankekedja slutar i huruvida John Rishton, chef för den livsmedelkoncern där ICA-butikerna ingår, känner till ”Den spöklika kundlösheten vid frukt och grönt strax efter öppningsdags.” Det är träffsäkert och respekten för läsaren och litteraturen finns i Hermanssons noggrannhet. Orden bär sig och poeten har gehör för både detaljer och helhet, för både innehåll och form.

Tiden är utmätt, alla möjliga avstånd beräknas för att behärska mittlivskrisen. Författaren tittar tillbaka, mäter sträckan han gått och ser framåt, där modern befinner sig, ser hur mycket som är kvar och gör reflektionen: ”Avstånden i våra liv ska en gång vara noll.”

Jenny Maria Nilsson