Fördel Hollande i första franska valomgången

2:03 min

I Frankrike gick vänstern fram rejält i gårdagens parlamentsval. Francois Hollandes socialistparti fick flest röster, men om det räcker till egen majoritet i parlamentet vet vi första nästa söndag, efter den andra valomgången.

Frankrikes nye president har säkert kunnat sova lugnt i natt. Risken för att Francois Hollande, som socialist, skulle behöva styra landet med ett högersinnat parlament är nu helt eliminerad efter gårdagens första valomgång.

Inför nästa söndag återstår nu frågan om hans socialistparti till och med kan få egen majoritet, vilket är fullt möjligt. För det krävs 289 platser av de 577 i Nationalförsamlingen. Men mer sannolikt är att Hollande behöver stöd från De Gröna för att kunna driva igenom sina många politiska förslag.

Socialisterna och De Gröna fick tillsammans ungefär 40 % av rösterna, medan högerpartiet UMP fick cirka 35 %.

Stärkande för president Hollande är också att fem ministrar, bland dem premiärminister Jean Marc Ayrault, vann på en gång i går och att samtliga ministrar ser ut att bli valda. Om inte tvingas de att lämna regeringen, har det sagts.

Eftersom senaten redan leds av socialister ser Francois Hollande ut att få en riktigt stark ställning.

Det främlingsfientliga Nationella Fronten skördade nya framgångar, i synnerhet partiledaren Marine Le Pen. Hon fick mer än 42 % av rösterna i sin arbetardominerade valkrets i norra Frankrike.

Systerdottern Marion, 22 år gammal, fick också flest röster i södra Frankrike. Om detta räcker för att Nationella Fronten åter ska få någon eller några platser i Nationalförsamlingen efter att ha varit borta från den politiska scenen sedan 1986 får också sitt svar på söndag.

Ett omedelbart samtalsämne igår blev det rekordlåga valdeltagandet på drygt 57 %. Fransmännen var valtrötta efter ett år av politiska kampanjer, dels inför socialistpartiets primärval under hösten, dels nu senast med presidentvalet. Röstskolket drabbar i första hand de mindre partierna på grund av valsystemet.