Kurstider – bildningstörst eller kompissug?

3:54 min

Kroki, boföring eller italienska? Sen 1902 har miljoner svenskar gått på kurs i något av studieförbundens regi. I slutet av 1940-talet tog fru Johansson mod till sig och anmälde sig till en målarkurs i ABF:s regi. Och hon fick blodad tand.


Tiderna har förändras  och idag är det knappast en kurs i bokföring som lockar. Snarare japansk matlagning, skånskt yllebroderi eller varför inte en nybörjarkurs i italienska? Suget att förkovra sig är dock detsamma – eller  är kursen bara ett alibi för att träffa nya vänner?


När ABF:s göteborgsavdelning fyllde 25 år 1938 var generaldirektör Sigfrid Hansson inbjuden som talare. Han passade då på att påpeka att ABF är ett led i en lång bildningstradition. Redan i mitten på 1800-talet fanns det dom som kämpade för arbetarnas rätt till kunskap.


1890tals-poeter som Karlfeldt och Fröding var ämnet för en ABF-cirkel i Sandviken år 1937. Här är ett smakprov på hur det kunde låta när poesiintresserade samlades i en studiecirkel.
Demokratins problem, allsång, matematik och bokföring var några av de 51 olika ABF-cirklar malmöborna kunde välja mellan år 1939. Radions Sverker Martin-Löf blev visad runt i de ljusa nyinvigda lokalerna med massor av konst på väggarna.


I ABF-biblioteket vid Nyhamns sulfitfabrik utanför Sundvall fanns i september 1942 knappt 3000 böcker. Och bibliotekarien själv, dvs fabriksarbetaren Ivar Holmquist hade läst alla.


1962 firades ABF:s 50-årsjubileum. Bildningsförbundets grundare Rickard Sandler såg ljust på framtiden och hoppades kunna erbjuda många äldre med kort skolgång möjlighet att förkovra sig genom ABF:s studiecirklar.I programmet OBS uppmärksammades i slutet på 1990-talet ABF:s tidskrift Fönstret där den viktiga frågan ställts om varför unga män i arbetarklassen inte ägnar sig åt kultur?