Polisen slog till mot ryska oppositionella

1:51 min

Med en dag kvar till nästa planerade regimkritiska demonstration i Moskva slog polisen i dag till mot flera kända ryska oppositionella.

Tidigt i morse inleddes en husrannsakan hos juristen och bloggaren Aleksej Navalnyj. Advokaten Vadim Próchorov som företräder flera oppositionella ser det som en attack mot hela proteströrelsen

– Man försöker på det här sättet ta död på protestviljan, säger Vadim Próchorov, omgärdad av journalister inne på gården i en av Moskvas södra förorter.

Där, framför porten till trapphus nummer ett, står två uniformerade poliser med varsin AK-47:a över bröstet.

I en lägenhet där inne bor bloggaren Aleksej Navalnyj, en av den ryska proteströrelsens förgrundsgestalter. I morse meddelade han själv via Twitter att polisen inlett en husrannsakan, därefter försvann han från nätet.

Någon timme senare bekräftade ryska åklagarmyndigheten att samma sak skett hemma hos flera andra oppositionsföreträdare, däribland vänsteraktivisten Sergej Udaltsov och programledaren Ksenija Sobtjak.

Bakom husrannsakningarna ligger den utredning som just nu pågår kring de oroligheter som bröt ut i samband med oppositionens demonstration den 6 maj, dagen före Vladimir Putins installation som president. Flera personer har den senaste veckan gripits, misstänkta för att bland annat ha kastat sten mot polis.

– Han som tagit över makten och nu sitter i Kreml, han vill skrämma folket, säger Sergej Krivov som kommit till Aleksej Navalnyjs hus för att visa sitt stöd.

I morgon på Rysslands självständighetsdag har oppositionen tillstånd för en stor demonstration och dagens tillslag ses av många som ett sätt att hålla dess främsta företrädare borta. De som i dag fick sina hem genomsökta är i morgon kallade till förhör.

Men på ryska nätet menar man att landets makt begår ett misstag, och att dagens händelser bara kommer samla fler demonstranter i morgon.

"Makten förbereder sig på ett offentligt självmord", twittrade tidigare i dag den oppositionella parlamentsledamoten Ilja Ponomarjov.