Persson: Vårt förslag går längre än regeringens

1:33 min

Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson har fått hård kritik efter ett utspel i går om att hans parti vill ha en ny tillsynsmyndighet för äldrevården. Problemet är bara att en sådan myndighet redan är på gång, vilket Kristdemokraterna påpekat. Men det här är ett fristående förslag från en moderat arbetsgrupp, säger nu Kent Persson.

– Vi är välmedvetna om att regeringen är på väg att flytta över tillsynen från Socialstyrelsen till en egen myndighet. Vi välkomnar det, men vi vill gå ett steg längre och skapa en välfärdsmyndighet för just äldreomsorgen likt den vi har för skolan.

På en direkt fråga om det inte är helt onödigt med ett förslag om en ny tillsynsmyndighet svarar Kent Persson på samma sätt. Detta är ett moderat förslag som vill gå ett steg längre just när det gäller äldrevården.

Han har fått kritik från Kristdemokraterna som har ministerposten för äldrefrågor. Men äldreminister Maria Larsson vill inte kommentera Perssons utspel. Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson vill inte säga mer än vad hon redan gjort, om att Kent Persson borde vara bättre insatt i regeringens arbete.

”Själv funderar jag på att presentera en idé som jag kallar jobbskatteavdrag...”, twittrade socialminister Göran Hägglund tidigt i en syrlig kommentar. Men nu vill inte heller han säga något mer.

Alliansen är överens, hävdar Kent Persson.

– Kristdemokraterna har drivit på frågan, och det tycker jag är bra. De har ett stort engagemang och kunskap om de här frågorna, och i grunden är vi överens.

Kent Persson ser inget märkligt med att han förde fram sitt förslag. Det kommer mer inom andra områden från andra grupper. Och förslag om äldrevården ligger kvar.

– Vi moderater kommer fortsätta att utveckla vår politik och då är det här området något vi vill jobba vidare på.