Sjukvård och hälsa

Mer antibiotika skrivs ut mot akne

1:19 min

De skrivs ut allt mer antibiotika till dem som har problem med finnar, men de långa behandlingarna kan göra att bakterierna blir resistenta. Håkan Mobacken, hudläkare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, tycker att tabletterna har konkurrerat ut andra sorters behandlingar:

De senaste tio åren har det skrivits ut allt mer av antibiotikan tetralysal till unga mellan 15 och 19 år, enligt siffror från Smittskyddsinstitutet. Tetralysal används bland annat för att behandla akne. Antibiotika kan vara ett väldigt bra sätt att behandla akne, men det är inte bra att äta antibiotika för länge, menar hudläkaren Håkan Mobacken:

– Nu har man funnit att det kan göra att de snälla hudbacillerna kan bli resistenta, och då förlorar man en del av effekterna från antibitioktika. Samtidigt som de bakterierna kan sprida sig till närstående.

Om man äter antibiotika för länge kan andra bakterier i kroppen också bli resistenta, därför tycker Håkan Mobacken att det måste finnas tydligare riktlinjer för hur antibiotika skrivs ut i behandling av akne:
– Vi får inte köpa en enkel lösning bara genom att stoppa i oss en tablett när det finns annat man kan göra, och göra det på ett bra sätt, säger Håkan Mobacken.