Irland vill förhandla om bättre lånevillkor med EU

1:55 min

Det spanska räddningspaketet i helgen väcker hopp på Irland vars banker löstes ute för två år sedan. Där hoppas man att uppgörelsen ger Irland möjligheter att förhandla om lånevillkoren.

Redan nu har oppositionen i Irland rest krav på att regeringen genast sätter sig ner och förhandlar med Bryssel om bättre lånevillkor. Oppositionen, i form av Sinn Fein, menar att Spanien fått bättre villkor och därmed borde Irlands förhandlingsposition vara bättre.

Men den irländska regeringen vill vänta. Skillnaderna mellan ländernas villkor är inte så stora och med en fundamental skillnad; Spaniens räddningspaket är direkt riktat till bankerna medan Irlands 85 miljarders lån från 2010 också gick in i statsbudgeten.

Irland hade egentligen föredragit att det spanska lånet hade gått direkt till bankerna och inte via regeringen, eftersom det hade stärkt Irlands sak att få till en liknande lösning säger finansministern Michael Noonan.

Efter att bostadsbubblan på Irland sprack 2008 tvingades regeringen till slut be om nödlån från EU. De irländska bankerna satt med enorma portföljer med värdelösa fordringar, och det är just bankdelen av de 85 euro-miljarderna som irländarna vill förhandla om. Möjligen kan man få till en längre avbetalningsplan säger professorn John Mccale till det irländska tv bolaget RTE.