Intern konflikt i Alliansen efter moderat utspel

1:44 min

Moderate partisekreterare Kent Persson lanserade en ny myndighet som skulle inspektera landets äldreboenden. En myndighet som i princip redan finns.

I söndags lanserade Moderaterna genom sin nye partisekreterare Kent Persson förslaget att starta en ny myndighet med uppgift att granska landets äldreboenden. Men en sådan myndighet är i själva verket redan på gång hos Socialdepartementet, efter initiativ från KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund. Inte bara Moderaterna hade missat detta, utan även stora delar av mediesverige, som rapporterade om M-förslaget som en nyhet. Detta fick Göran Hägglund att raljera på twitter, till mångas förnöjelse (se skärmdumpar till höger).

Kent Persson försvarade sitt utspel i Ekot.

– Vi är väl medvetna om att regeringen är på väg att flytta över tillsynen från Socialstyrelsen till en egen myndighet. Vi välkomnar det, men vi vill gå ett steg längre och skapa en välfärdsmyndighet för just äldreomsorgen likt den vi har för skolan.

Jan Ericson, moderat riksdagman från Mark, försvarar Kent Persson utspel.

– Det är lite av en storm  i ett vattenglas. Vi är ju fullt medvetna om att det pågår ett arbete i regeringskansliet med en tillsynsmyndighet för hela hälso- och sjukvården, och det tycker vi förstås är jättebra, säger han. Men det som vi föreslår går ett steg längre, vi vill ha en särskild inspektion, enbart för äldreomsorgen.

Per-Olof Hermansson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Södra Älvsborg, anser det motverkar ett gott samarbete inom alliansen.

– I bästa fall kan man säga att det är pinsamt, att det pekar på en okunnighet, men i värsta fall är det ett symptom på en strategi, och då kanske det är allvarligare än det vi hittills sett, att vi småpartier gärna försvinner, säger han.