FN: Syriska barn torteras och avrättas

2:25 min

Syriska barn torteras i häkten och används som mänskliga sköldar, visar en ny FN-rapport om barns situation i väpnade konflikter. Regeringstrupper och underrättelsetjänsten pekas tillsammans med Shabiha-milisen ut som skyldiga.

Flickor och pojkar har gripits, torterats och avrättats, och skolor och sjukhus har attackerats, enligt rapporten som bygger på vittnesuppgifter och intervjuer i flyktingläger.

Rapporten anklagar även beväpnade oppositionsgrupper, bland annat den Fria syriska armén, för att ha rekryterat barnsoldater. FN:s särskilda sändebud Radhika Coomaraswamy talar om "systematiska övergrepp mot barn":

– Vi har vittnesuppgifter om att barn torteras i syriska häkten och att barn används som mänskliga sköldar på stridsfordon för att de inte ska angripas, säger Radhika Coomaraswamy i en intervju med tv-kanalen al-Jazeera, som lagts ut på FN:s hemsida.

Den smärtsamma frågan som hänger över dagens rapport är vad omvärlden kan göra. FN-chefen Ban Ki-Moon uttrycker oro för en "farlig intensifiering" av konflikten i staden al-Haffa, och USA varnar för en ny massaker där, efter blodbaden i Houla och al-Qubair nyligen.

– Vi försöker nu ta in vad som händer och vi hoppas kunna skicka personal som tillsammans med FN:s övervakare på plats, ska se till att skydd av barn blir en del av uppdraget, säger Radhika Coomaraswamy till al-Jazeera.

52 regeringar och beväpnade grupper nämns i generalsekreteraren Ban Ki-Moons årliga rapport till säkerhetsrådet om övergrepp mot barn. I Syrien pekas regeringstrupper, underrättelsetjänsten och den beryktade Shabiha-milisen ut.