"Butikerna måste ställa krav på sojaproducenter"

1:54 min

Brasiliansk soja används bland annat till djurfoder i Sverige. Och i sojaproduktionen används fortfarande skadliga bekämpningsmedel, de anställda på plantagerna har dåliga arbetsförhållanden och skogar skövlas, enligt en rapport från Swedwatch, som anser att livsmedelskedjorna nu måste ta sitt ansvar.

Trots stor uppmärksamhet har det enligt en ny rapport skett få förbättringar inom sojaproduktionen i Brasilien. Sojan hamnar bland annat i svenskt foder till grisar, kor och kycklingar.

Användningen av skadliga bekämpningsmedel, dåliga arbetsförhållande på plantagen och skogsskövling pågår fortfarande, enligt en rapport från organisationen Swedwatch som presenteras idag. Organisationen kräver nu krafttag även från livsmedelskedjorna.

– Vattnet blir förgiftat av bekämpningsmedlen, säger Joseilton Evangelista som är engagerad i den kyrkliga organisationen Diaconia, som arbetar mot farliga kemikalier inom jordbruket i Brasilien.

Han berättar också om hur foster blir missbildade och kvinnor får bröstcancer på grund av bekämpningsmedlen.

Redan 2010 kunde Ekot avslöja baksidan av det billiga sojaproteinet till djurens foder.

Parakvat är bara ett av flera farliga bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige och EU – men som används här.

– Det är dags att de stora livsmedelskedjorna börjar ställa krav på hållbart producerad soja eftersom de säljer mycket kött och ost från utländska leverantörer som också använder soja i foder, som då bidrar till de här problemen, säger Malena Wåhlin på Swedwatch.