Damberg och Reinfeldt i debattduell

I dag hölls riksdagens sista partiledardebatt. Socialdemokraterna företräddes av Mikael Damberg, som gjorde sin debattdebut. Det var stundtals skarpa tongångar mellan honom och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Mikael Damberg är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen och ersatte partiledare Stefan Löfven som saknar riksdagsplats och därför inte får delta i debatten.

Först ut var statsminister Fredrik Reinfelt (M) som inledde med att tala om den ekonomiska krisen i Europa. Han nämnde det utlovade stödet till Spanien och det kommande nyvalet i Grekland.

– Många länder lever över sina tillgångar, sade Fredrik Reinfeldt.

Han nämnde också att det nu diskuteras överföring av suveränitet för att EU ska ta ett stort steg för att klara sig ur krisen.

– Vill svenska folket betala ännu mer? EU-avgiften är 30 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som biståndet. Det är den typen av frågor vi måste svara på, sade han.

Avslutningsvis jämförde Reinfeldt situationen i Europa med Sverige.

– Vi har sett växande sysselsättning de senaste åren och ett minskande utanförskap, sade Fredrik Reinfeldt.

När det blev dags för Mikael Dambergs (S) första replik kritiserade han regeringen för att prioritera sänkt restaurangmoms istället för att satsa på utbildning.

– Ni valde krogmomsen före skolan, sade Damberg som ifrågasatte nyttan med sänkningen.

– Inte ens i riksdagsrestaurangen ser man några prissänkningar, sade Damberg.

Mikael Damberg lyfte fram det förslag Socialdemokraterna presenterade på DN Debatt på onsdagen, obligatorisk sommarskola för elever som saknar fullständiga betyg.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ställde sig försiktigt positiv till förslaget om sommarskola men påpekade samtidigt att skolan är ett kommunalt ansvar.

När det blev Miljöpartiets tur att replikera på statsministerns anförande tog språkröret Åsa Romson upp svenska folkets nej till EMU.

– Att Sverige valde att säga nej till euron är en av anledningarna till att våra finanser är starka, sade Åsa Romson.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson använde sin replik till att påminna om Fredrik Reinfeldts uttalande om arbetslösheten är lägre bland "etniska svenskar".

– Arbetslösheten är högre bland födda utanför Europa, sade Åkesson.

Fredrik Reinfeldts svar blev att Sverigedemokraterna drar helt andra slutsatser och vill stänga dörren för utrikes födda medan regeringen vill sänka trösklarna.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog i sin replik upp vinsterna i välfärden.

Mikael Damberg (S) tog i sitt anförande upp inbördeskriget i Syrien men också vikten av satsningar på skola och utbildning. Damberg menade att Sverige förtjänar en regering som för en framtidsintriktad politik.

Han kritiserade regeringen för att ha försämrat samarbetet med näringslivet. Med en socialdemokratisk regering kommer detta samarbete att förbättras.

– Budskapet är glasklart: Sverige kan aldrig bli störst eller billigast men vi kan bli bäst, sade Damberg.

– Regeringen väntar på bättre tider medan Sverige väntar på en bättre regering, sade Mikael Damberg.

– Kan inte Mikael Damberg då börja med att berätta vilka som ska sitta i den regeringen, svarade Fredrik Reinfeldt och möttes av skratt.