Skönhet

Oseriösa salonger riskerar kundernas hälsa

6:25 min

Det har dykt upp oseriösa skönhetssalonger här och var i Östersund som fixar naglar och förlänger ögonfransar utan att de anställda är utbildade för det. Det kan medföra stora risker vid behandlingen, menar Märta Sjökvist som själv driver en skönhetssalong i Östersunds kommun.

– Har man inte rätt utrustning och rätt kunskap så kan man skada sin kunder när man gör behandlingar. Det värsta som kan hända när det gäller nagelvård är att kunden får en svampinfektion, att det bli mögel under nageln och att den naturliga nageln aldrig kommer tillbaka, säger Märta Sjökvist, som driver en skönhetssalong i Brunflo och som själv hörde av sig till P4 Jämtland om problemet.

Hon tycker att det ska bli anmälningspliktigt att kontakta kommunen och bli godkänd innan man startar en skönhetssalong. I dag kan nämligen vem som helst starta en salong – utan någon som helst utbildning eller kunskap på papper.

– Det finns ingen skyldighet att anmäla till kommunen innan man startar en salong. Däremot har vi tillsyn på skönhetssalonger när det gäller kunskap och hygien, säger Sofie Viström, hälsoskyddsinspektör på Östersunds kommun.