INRIKES

Kallade ensamkommande för skäggbarn

1:15 min

En sverigedemokratisk kommunpolitiker från Tomelilla beskrev ensamkommande ungdomar som skäggbarn på Sverigedemokraternas hemsida. Pressansvarige Martin Kinnunen säger att det är helt emot partiets riktlinjer.

Sverigedemokraterna har en huvudsajt där det finns en massa lokala undersidor där kommunpolitiker skriver inlägg

Den 8 juni publicerades ett inlägg på Sverigedemokraternas lokala Tomelillasida. Rubriken löd "Vi kan TVINGAS ta emot fler ensamkommande skäggbarn"

Det stod också att ensamkommande flyktingbarn "inte är annat än ungdomar som någon flyktingsmugglare tagit hit för att ordna plats för resten av tjocka släkten"

Den som skrivit inlägget är Håkan Malmgren som är ordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna i Tomelilla.

Han vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett sms att han skrev ensamkommande skäggbarn för att många av barnen som kommer är skäggiga och mycket väl kan vara äldre än 18 och att de då inte är barn utan vuxna och att det då inte ska daltas med.

Martin Kinnunen som är pressansvarig för Sverigedemokraterna säger att inlägget bryter mot dom riktlinjer som partiet har.

- Det är en kränkande ton att benämna ungdomarna som skäggbarn, det är klart att det är kränkande. Det är inte det språkbruk som man ska ha. Det är olyckligt och vi kommer ta ett samtal med dom angående detta.

SD-Tomelillas hemsida är nu helt avstängd