Demenssjuka Ganna får stanna i Sverige

2:01 min

Demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska får stanna i Sverige. Migrationsverket som först beslutade att hon skulle utvisas, och sen tillfälligt stoppade utvisningen har nu bestämt sig för att ge henne uppehållstillstånd.

Utvisningen av ukrainskan Chyzevska stoppades den 18 oktober när hon var på väg till Arlanda flygplats för att sättas på planet till Kiev. Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg uppmanat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och hennes barn och barnbarn bor i Sverige. Flera riksdagspartier från olika politiska läger krävde en lagändring sedan uppmärksamheten och proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

Migrationsverket motiverar beslutet med att det har inkommit nya uppgifter i ärendet, som gjort att de ändrat sitt beslut.

Advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzevskas juridiska ombud, säger att beslutet är glädjande.

– Det är naturligtvis en oerhörd lättnad, ett väldigt glädjande beslut och en stor seger för Ganna, säger han till Ekot.

Det är väldigt oklart vad Migrationsverket baserar sitt beslut på, säger Ignacio Vita.

– Migrationsverket säger att det nu står klart att hon är gravt dement och att hon inte kan genomföra en flygresa, eftersom det skulle försätta henne i ett mycket allvarligt sjukdomstillstånd som skulle kunna leda till hennes död. Men det har ju vi påstått från dag ett, säger advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzevskas juridiska ombud.

Ekot