FN-chefen: ”Det råder fullskaligt inbördeskrig”

1:09 min

Våldet i Syrien har de senaste dagarna trappats upp dramatiskt, och chefen för FN:s fredsbevarande trupper Hervé Ladsous beskriver det som att striderna nått en ny nivå, med massivt våld.

Chefen för FNs observatörsstyrkor beskriver nu läget i Syrien som ett fullskaligt inbördeskrig.

Våldet i Syrien har de senaste dagarna trappats upp dramatiskt, och chefen för FNs fredsbevarande trupper Hervé Ladsous beskriver det som att striderna nått en ny nivå, med massivt våld.

Nu använder regimen inte bara pansarvagnar och artilleri-eld, utan också attackhelikoptrar.

I en intervju med bland andra nyhetsbyrån AFP fick Ladsous frågan om det nu pågår ett fullskaligt inbördeskrig i Syrien.

– Ja, svarar chefen för FN-observatörerna, jag tycker att man kan beskriva det så. Det är ett krig i stor skala, eftersom oppositionsstyrkorna också kämpar emot.

Ladsous uttalande får stor uppmärksamhet, eftersom det här är första gången FN på så hög chefsnivå kallar situationen i Syrien för ett regelrätt inbördeskrig. FNs generalsekreterare Ban Ki Moon har tidigare sagt att ett inbördeskrig är nära.

USA har det senaste dygnet varnat för att Assad-regimen kan vara på väg att planera ännu en massaker, den här gången mot staden al-Haffa, som är omringad av regimens trupper.

Utrikesminister Hillary Clinton anklagar nu Ryssland för att förvärra konflikten.

– Vi är oroade över rapporter om att Ryssland är på väg att skicka attackhelikoptrar till Syriens militär, sa Clinton vid ett framträdande i Washington, det kommer i så fall göra att våldet ökar dramatiskt, sa hon.