Åtstramningsprogram i fokus i grekiska valet

2:09 min

På söndag är det nyval i Grekland, ett val som anses ha betydelse för hela Europas framtid. Det väntas bli en hård kamp mellan vänsterkoalitionen Syriza och konservativa Ny Demokrati. De konservativa går till val på att följa ekonomiska åtstramningsprogram, medan vänstern vill riva upp dem. Och Ny Demokrati har gjort negativ tv-reklam inför valet.

En av reklamfilmerna visar ett par som njuter av en god middag på en restaurang, men mannen som heter Alexis vill inte betala notan, utan vill skriva av sin skuld. Det är en tydlig anspelning på vänsterkoalitionen Syrizas ledare, Alexis Tsipras, som lovar väljarna att försöka riva upp eller förändra villkoren i de sparpaket som Grekland måste följa för att få nya nödlån.

Reklamfilmen slutar med att mannen är förvånad över att han kastats ut från restaurangen. På så sätt målar konservativa Ny Demokrati upp ett skräckscenario där Grekland kan hamna utanför euron om vänstern tar makten.

De sista opinionsmätningarna publicerades två veckor före valet, då var det tätt mellan vänstern och de konservativa. De har två helt olika program.  Medan Ny Demokrati ingick i regerigen som skrev under Greklands senaste räddningspaket, så vill Syriza alltså säga upp avtalen.

På en presskonferens igår sa partiledaren Alexis Tsipras att hans parti svartmålas av motståndarna och inte kan vara en del av en regering som fortsätter åtstramningspolitiken.

Europeiska ledare har varnat för att Grekland kan behöva lämna euron om de inte fullföljer den hårda besparingsvägen, som innebär tusentals uppsagda och sänkta löner och pensioner.

Och med bara några dagar kvar till valet, vill Syrizaledaren fortfarande inte avslöja vad partiet gör om de ställs inför ett ultimatum, att säga upp räddningspaketet eller lämna euron:

- Be oss inte att analysera det, om vi inleder en hård förhandling så är det inte möjligt att låta motparten veta våra drag i förväg, sa Alexis Tsipras.

De grekiska väljarna är nu splittrade mellan två vitt skilda alternativ. Prodromos tänker rösta på Syriza och han tror att negativa kampanjer bara slår tillbaka.

-Jag är mer arg än rädd, säger han, medan psykologen Calypso är orolig för en vänsterseger och lägger sin röst på konservativa Ny Demokrati.