Sommargästen den 12 juni 2012

Jonna Jinton - bloggare och egen företagare

14 min

Jonna Jinton flydde storstadslivets stress och bosatte sig i en omodern stuga mitt ute i skogen i Grundtjärn utanför Junsele. Ensam njuter hon av lugnet och naturens skönhet och livnär sig på att blogga och tillverka smycken.

För två år sedan får dem 21-åriga Jonna Jinton nog av storstaden och flyttar in i en liten by utanför Junsele. Utan arbete eller någon som helst tanke på hur hon ska livnära sig tar hon risken och simmar mot strömmen; medan många ungdomar lämnar glesbyggden och flyttar till storstaden för att studera och arbeta, flyttar Jonna ut på landet. Det var två år sedan.

Ensam i en liten stuga bor hon med sin hund mitt ute i skogen. På vintern eldar hon med ved som hon hugger själv. I sin prisbelönade blogg berättar hon om sitt liv genom personliga texter illustrerade med fina foton som hon tar själv.  I maj 2011 fick Johanna mottaga Norrmejerier-Stipendiet på 25000 kr för sin blogg med motiveringen:

”Genom sin blogg skildrar Jonna på sitt eget personliga sätt livet i Grundtjärn och Norrland, och visar vilken fantastisk tillvaro man kan skapa, om man bara vågar ta steget och fullfölja sina drömmar.”

Johanna ångrar inte sitt beslut och hävdar att trivs med att bo ute på landet och njuta av den vackra naturen. Tidigare kände hon en press på att studera och göra karriär. Men hon gjorde ett val att göra det hon kände för istället: ---Om jag får jobb och klarar mig kommer jag att bli kvar. För jag trivs här, förklarar hon.