Så klarar Damberg debuten i partiledardebatten

Dagens partiledardebatt är också debut för Socialdemokraternas Mikael Damberg som ersätter partiledare Stefan Löfven som saknar riksdagsplats. Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach kommenterar Dambergs insats och debattens viktigaste frågor.

Dagens debatt är socialdemokraten Mikael Dambergs debut. Klarade han att ta en partiledardebatt med Fredrik Reinfeldt och de andra i alliansen?

– Damberg är en nödlösning för Socialdemokraterna eftersom varken partiledaren Stefan Löfven, partisekreteraren Carin Jämtin eller ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson sitter i riksdagen. Han har en väldigt lång politisk karriär men inte på högsta nivå, han har till exempel inte någon ministererfarenhet. Mikael Damberg är en duglig talare men inte särskilt spännande. Både han och Fredrik Reinfeldt liknar varandra på sätt och vis, de är väldigt kontrollerade och överraskar inte, säger Fredrik Furtenbach.

Hur allvarligt är det för socialdemokraterna att partiledaren Stefan Löfven inte får sköta debatten för sitt parti?

– Det är en nackdel. Nyfikenheten på Löfven är fortfarande ganska stor, inte minst när han möter Reinfeldt, eftersom det blir en duell mellan statsministerkandidater. Jag tror att det här problemet för Socialdemokraterna ofta har överdrivits. Riksdagsdebatterna ger inga löpsedlar, de ger en viss publicitet som blossar upp under en enda dag. Det går inte att jämföra med effekten av till exempel tv-debatterna under en valrörelse. Då är det nog ett större problem för journalisterna att Löfven är väldigt otillgänglig för journalister. Att han saknar riksdagsplats gör det inte lättare.

Vilka är de viktigaste frågorna som debatteras?

– Fredrik Reinfeldt har utnyttjat sin position som statsminister och koncentrerade sig på krisen i EU. Han ska ju företräda Sverige på ett toppmöte den 28 juni. Reinfeldt spelar nästan alltid rollen som ansvarsfull rikshushållare, och varnade för vad de krislösningar som diskuteras i EU kan komma att kosta Sverige. Han varnade också för de förändringar av a-kassan och sjukförsäkringen som Socialdemokraterna vill göra och kallade dem för gigantiska bidragsökningar. Mikael Damberg talade mycket om näringspolitik och skola, som Socialdemokraterna brukar under Stefan Löfven. Partiet har lyckats ganska bra med att få publicitet för ett utspel i dag om obligatorisk sommarskola för elever som inte når målen i grundskolan. Dessutom fortsatte Mikael Damberg med den strategi som Socialdemokraterna använt ganska länge nu och hävdar att regeringen är passiv och gör för lite för fler jobb, lägger pengarna på en onödig sänkning av krogmomsen och bråkar med näringslivet i stället för att hjälpa företagen.  

Vilka är de viktigaste skillnaderna  jämfört med tidigare debatter?

– Om man jämför med avslutningsdebatten för ett år sedan slås man av att det faktiskt hänt ganska mycket i politiken under det senaste året. Håkan Juholt och Gustav Fridolin var då nya som partiledare. Sverigedemokraterna hade nyligen hotat att stoppa det femte jobbskatteavdraget tillsammans med de rödgröna och Reinfeldt anklagade under riksdagsdebatten oppositionen för att missbruka budgetreglerna. Medierna spekulerade i regeringskris och till och med nyval. Reinfeldt flirtade med miljöpartiet. Reinfeldt ställde så småningom självmant in jobbskatteavdraget och diskussionen om regeringskris försvann, istället växte debatten om vad regeringen egentligen uträttar. Relationen mellan regeringen och Miljöpartiet svalnade och blev en besvikelse för miljöpartisterna. Men det finns också likheter. Statsministerkandidaterna tävlar i allvarsamt statsmannaskap och att hålla hårdast i plånboken. Och politiken är fortfarande i ett slags vänteläge eftersom byten på Socialdemokraternas partiledarpost gör att mycket fortfarande är okänt av vilken politik Socialdemokraterna kommer att föra, säger Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach.

Ekot