Brett stöd i EU-parlamentet för utökad EU-budget

2:39 min

Europeisk bankunion och en större EU-budget var två av ämnena på dagens ekonomisk-politiska debatt i EU-parlamentet i Strasbourg. Alla de stora partigrupperna i parlamentet kräver en snabbt ökad samordning av den ekonomiska politiken. Samtidigt ifrågasattes effekten av nödlånet till Spanien.

Den liberala gruppens ledare, Guy Verhofstadt, sa att helgens räddningspaket till Spanien inte har hjälpt, marknaden tror ändå inte på de europeiska makthavarnas sätt att hantera eurokrisen.

– Rådet har just enats om ett räddningspaket på 100 miljarder till spanska banker. Och vad har det lett till? Vi måste inse det, för det är dramatiskt. Det är nämligen att marknaden inte tror på oss.

I helgen kom besked om upp till 100 miljarder euro i nödlån till spanska banker. Ändå, sa Guy Verhofstadt, har de spanska statsskuldsräntorna i början av veckan blivit ännu högre i relation till de tyska räntorna. Han ställde frågan om det är EU:s makthavare eller marknaden som är galna.

Båda är galna, hojtade en EU-parlamentariker och rev ner skratt. Men trots den uppsluppna stämningen vid dagens debatt här i EU-parlamentet i Strasbourg är enigheten förstås stor om allvaret i den ekonomiska krisen i stora delar av Europa.

Alla de stora partigrupperna i EU-parlamentet kräver en snabbt ökad samordning av den ekonomiska politiken, framför allt inom eurozonen. Många debattörer pläderade i dag för en ny europeisk skatt på finansiella transaktioner. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa att han vill få på plats en bankunion inom hela eller delar av EU.

– Till hösten kan kommissionen vara redo att lägga fram nyckelförslag för att införa mer integrerad bankövervakning, en gemensam insättningsgaranti och bankkrisfonder, sa Barroso.

Men det är inte riktigt alla i EU-parlamentet som stöder ökat europeiskt samarbete. Nigel Farage från det brittiska självständighetspartiet UKIP, hävdade i debatten att eurosamarbetet håller på att gå under som Titanic.

– Det är ett totalt, fullständigt misslyckande! Det här skeppet, eurons Titanic, har nu krockat med isberget. Sorgligt nog finns det inte tillräckligt med livbåtar, sa hon.

Nigel Farage är en av de tuffaste EU-kritikerna, men dagens debatt visade återigen tydligt att det finns ett brett stöd här i EU-parlamentet för en ökad EU-budget fram till 2020.

Det här är något som många medlemsländer kraftfullt motsätter sig. Sverige hör till de som tvärtom vill skicka mindre pengar till Bryssel framöver. Vid sidan av den akuta eurokrisen lär förhandlingen om långtidsbudgeten dominera EU-debatten i minst ett halvår framöver.