Sörmland

Handlingar saknas för utvisningshotad

2:18 min

Migrationsverket kan ha slarvat bort viktiga handlingar som den 31-årige afghanska flyktingen Esmatullah Momin behöver för att kunna begära en ny prövning. På lördag ska han utvisas.

Ända sedan P4 Sörmland för tre veckor sedan först hade kontakt med Esmatullah så har hans juridiska ombud försökt få ut hans akt från Migrationsverket, men utan framgång.

– De har försvunnit och det verkar inte vara någon som vet var de finns. Därför har inte ombudet kunnat söka verkställighetshinder än och jag bad polisen att ha lite tålamod och ge oss en vecka i alla fall. Men de är benhårda, de har köpt biljetter och det här kommer att ske på lördag klockan 16, berättar miljöpartisten Eva Vilks som har engagerat sig i Esmatullah Momins fall.

I slutet av maj berättade P4 Sörmland om Esmatullah Momin, som togs av civil polis och placerades på Migrationsverkets förvar i Flen. Han berättade genom tolk om sin situation, som hans juridiska ombud sen bekräftade. Han har arbetat som gränspolis i Afghanistan i nära sammarbete med Nato och USA och har mer eller mindre en dödsdom från talibanerna väntande på sig om han återvänder.

Det finns bilder som visar honom tillsammans med Natotrupp. Det finns video som visar beväpnade  talibaner läsa upp anklagelser mot hans fängslade släktingar som också arbetat som gränspoliser i samma område. Sedan finns bilder från en nyhetssändning  i en afghansk TV-kanal som visar bilder från deras begravning. Samma sak väntar enligt ombudet för Esmatullah Momin.

Bilderna och videoklippen är en del av den nya bevisning som det juridiska ombudet tänker lägga fram i en ny prövning, men trots att det nu är mer än tre veckor sen ombudet begärde ut Esmatullahs akt så har migrationsverket inte lyckats få fram den.

– Det viktigaset är att försöka reda ut vad det här handlar om. Innan dess kan jag inte kommentera det, säger Carl Bexelius stabsjurist på Migrationsverket.

Om polisen trots den pågående processen utvisar Esmatullah på lördag, då ger Eva Vilks inte mycket för den svenska rättssäkerheten.

– Då tappar jag förtroende för svenska myndigheter totalt. Är vi så hårda så att vi inte ens kan låta honom lägga fram sin nya bevisning. Är det en flygbiljett som är viktigare för att passa planet så tycker jag att vi hamnat långt ned i rättssäkerheten i världen, säger hon.

En dryg timme efter det att P4 Sörmland intervjuade Migrationsverkets jurist Carl Bexelius igår eftermiddag, så ringer Migrationsverket och berättar att de tidigare spårlöst försvunna handlingarna återfunnits.