Migrationsverket ger svar om asyl för syrier

1:03 min

Efter de senaste veckornas upptrappning av striderna i Syrien, som gränsar till inbördeskrig, gör Migrationsverket en ny bedömning av det rättsliga läget i landet.

Det betyder att 800 syriska flyktingar som väntar på besked från Migrationsverket kommer att få svar de närmaste dagarna på om de får stanna i Sverige eller inte.

Hittills i år har Migrationsverket skjutit upp hundratals asylansökningar i väntan på att läget ska klarna i Syrien, berättar Fredrik Beijer, biträdande rättschef på Migrationsverket:

– Vi har nu cirka 800 ärenden som vi inte har fattat beslut i än, som kommit under året eller i slutet på förra året. Men efter att vi har tagit vårt rättsliga ställningstagande, kommer vi att fatta beslut i alla ärenden vi har.

Antalet syriska medborgare som söker asyl i Sverige har ökat det senaste året och i dag är det den tredje största asylsökande nationaliteten, efter Somalia och Afghanistan.

I början av året slutade Migrationsverket att avvisa folk till Syrien i väntan på att landets framtid skulle bli stabilare. Nu kommer alltså en ny lägesrapport som ska ligga till grund för asylbedömningarna. Med tanke på att FN numera kallar det för inbördeskrig tyder mycket på att det blir en generösare bedömning.

Och beslutet brådskar, säger Fredrik Beijer.

– Vi vill inte vänta för länge med det här för det finns asylsökanden som har väntat fyra, fem, sex månader för att få sina beslut, och det är alldeles för lång tid.