David Cameron hörs om avlyssningsskandalen

2:09 min

I dag ska den brittiske premiärministern David Cameron höras om avlyssningsskandalen kring tidningen News of The World. Han blir en i raden av många politiker som de senaste veckorna vittnat om sina relationer med medierna.

David Cameron blir den fjärde premiärministern att sätta sig i vittnesbåset framför domaren Brian Leveson, som ägnat det senaste året åt att under ed fråga ut och diskutera mediernas arbetsmetoder med aktiva och före detta politiker, poliser, kändisar, journalister och medieägare.

Men för David Cameron har den utredning han själv tillsatte, efter att skandalen kring Rupert Murdochs tidning News of The world briserade, blivit en allt mer obekväm inrättning. Vittnesmålen har genererat flera politiska stormar och väckt frågor närheten mellan politiker och medierna och framför allt då Murdochsfärens tidningar och kanaler.

David Cameron väntas bland annat få svara på frågor om sina nära band med den tidigare chefredaktören för News of The World, Rebeckah Brooks, som senare också blev en centralfigur i hela Murdochimperiet och nu står åtalad för att ha undanröjt bevis för att avlyssningen diskuterades på hög nivå i sfären.

Han kommer också få frågor kring hur Murdoch uppenbarligen löpande uppdaterats om turerna i processen kring försöket att ta över sattelit-tv bolaget bSkyb. En affär som skulle godkännas av regeringen, och där OS- och kulturministern Jeremy Hunts närmaste rådgivare redan fått lämna sin post och kraven på ministerns avgång blivit allt starkare.

Men även tidigare regeringars nära band med Murdochsfären har hamnat under luppen. Både Tony Blair och Gordon Brown har detaljerat fått svara på frågor om deras och Labours kontakter med Murdoch och bilden som framträtt är att ingen ledande politiker vågat gå emot den mäktige mediemagnaten – av rädsla för konsekvenserna. 

När Rupert Murdoch själv framträdde för några månader sedan tonade han ner sin betydelse i brittisk politik och beskrev sig själv som en vanlig samhällsintresserad medborgare som aldrig gett något i utbyte för sina tidningars stöd.