
Boende reagerar på kriminella nätverk
I går berättade vi att kriminella nätverk använder tonåringar som springpojkar till att transportera knark och förvara vapen. Det händer bland annat i Uppsalastadsdelen Gottsunda. Boende där reagerar på det. Hur reagerar du? Kommentera här!
En av dem är Andreas Thornell:
– Jag tycker det låter fruktansvärt, jag blir både ledsen och illa berörd när jag hör det. Att det får försiggå hade jag ingen aning om.
Hur tänker du om när dina barn blir större?
– Nu är de så små så det känns långt bort, säger gottsundabon Andreas Thornell.
– De som har barn vet nog vad barnen håller på med. Det är familjens ansvar, säger en man.
– Jag känner mig inte trygg. Polisen tyckar jag ska visa sig lite mer, säger en annan.
Som du kunnat höra i Upplandsnytt under veckan finns kriminella nätverk i bland annat Gottsunda, Gränby, Stenhagen och Sävja där barn används som springpojkar. Unga rekryterar sig själva till det här och killar från 14-årsåldern och uppåt utnyttjas för att göra kriminellas grovjobb så att de äldre slipper risker.
För att få en bredare bild har vi med hjälp av Kris, Kriminellas revansch i samhället, frågat andra tidigare kriminella runt om i landet om det här. Ett tjugotal av dem vi får kontakt med svarar att de har en bakgrund i olika kriminella grupperingar och bara nån enstaka av dem uppger att de var äldre än 20 år när de blev med. Vi frågade också varför. Gemenskap, pengar, knark, status och respekt och "man blev nån" är sådant som kommer upp. Flera svarar att de fick hantera droger och stjäla i början. Flera av dem uppger också att de blev upplärda i kriminalitet, någon skriver: "hur man inte åker dit - eller snarast hur ledarna inte "knasar"". Vi frågade också om någonting kunde förhindrat att de hamnade i gängen. Och ett par skriver att myndigheterna kunde gjort nåt, socialtjänsten agerat tidigare t ex.
Tillbaka till Gottsunda.
Vad kan man göra åt det?
– Det är det man vill ha svar på. Se om man kan göra någonting själv. Man önskar väl att så många vuxna om möjligt har kontakt med gängen som finns och drar omkring i området. Hur det ska gå till vet jag inte. Man känner att man skulle vilja göra nåt och jag är inte sen om det kommer bra initiativ, säger Andreas Thornell.