Jämtland

Demonstration mot djurplågerianmäld

6:49 min

På lördag planerar aktivister från hela landet demonstrera utanför en gård i Jämtland. Demonstranterna är kritiska mot att en kvinna som har hundförbud i Norge tillåts ha hundar i Sverige.

Kulmen kom när kvinnan polisanmäldes för att ha eldat på en hund hon övertagit när den förra ägaren inte längre kunde ta hand om djuret.

- Det är en lögn som den förra ägaren hittat på för att skydda sig själv. Hon bröt sig in och stal hunden från mig, säger den anmälda kvinnan till P4 Jämtland.

En polisutredning pågår och länsstyrelsen som gjort ett tiotal inspektioner på gården har inte upptäckt några brister eller missförhållanden hos djuren.

- Vi respekterar inte myndigheternas beslut och demonstrerar för att visa vad vi tycker, säger Nina Tuvebo som står bakom manifestationen.

Under fredagen att fattar polisen beslut om tillstånd ska ges för demonstrationen, och på polismyndigheten är man förvånad över den hätska kampanj som förs mot kvinnan på nätet.

-  Man bör tänka sig för hur man uttrycker sig. Den här kvinnan är faktiskt inte dömd i Sverige och ska behandlas precis som alla oss andra som inte begått något brott, säger Håkan Modin operativ chef vid polisen i Jämtland.

Det var för några år sedan som kvinnan dömdes i Norge för grov vanvård av hundar och hon fick livslångt hundförbud.