Lasso

Han har insyn i skum medicinbransch

6:58 min

En del nya böcker som släpps har bättre tajmning än andra. Så är det till exempel med boken Sjukt begär som Magnus Jahnsson från Eksjö skrivit.

Den senaste tiden har det handlat mycket om falska läkemedel i media. Fuskpiller som man kan köpa på nätet, biståndsmedicin som smugglas vidare från Afrika och så vidare.

Och det är just det här som Magnus Jahnssons bok handlar om. Den organiserade brottsligheten kring läkemedel.

Boken beskrivs av förlaget som en spänningsroman med fiktiva gestalter som tar sitt avstamp i den brutalt sanna verkligheten. Och det som ligger till grund för boken kommer från Magnus Jahnssons egna erfarenheter.
– Från erfarenheter i London när jag jobbade på EU:s läkemedelsverk där, då jag var i utkanten av en utredning om hiv-mediciner i Afrika som plötsligt inte var i Afrika där de skulle vara som biståndsläkemedel, utan dök upp på den europeiska marknaden.

Den här händelsen låg och malde i huvudet på Magnus Jahnsson och blev till slut en bok. Och att det blev en bok överhuvudtaget, det är mycket tack vare hans fru.
– Jag fick en skrivarkurs av min fru efter att hon tröttnat på att jag höll på att tjata om att jag ville bli författare.

Och det här med läkemedel är en bransch du kan?
– Ja, jag jobbar med att bygga läkemedelsfabriker och nu jobbar jag mycket med Kina och den kinesiska marknaden - och jag har varit en del i Kina nu och sett intressanta saker som kanske kan bli böcker framöver.