Greklands ekonomiska kris allt mer alarmerande

Inför söndagens val i Grekland har det ekonomiska läget blivit allt mer akut. Enligt grekiska medier togs cirka 6 miljarder euro ut från grekiska banker bara i maj och från dagligvaruhandeln kommer rapporter om att många nu bunkrar livsmedel.

– Grekiska staten har pengar som täcker betalningarna fram till den 20 juli. Kassan räcker inte till att betala augustilönerna, enligt en bankkälla i Aten som TT har talat med.

Offentliganställda och pensionärer i Grekland bör därmed vara beredda på att på sin höjd få ut delar av löner och pensioner. Eller att betalningen sker med statliga skuldväxlar utan löptid — åtgärder som ligger väldigt nära att börja trycka upp en egen valuta vid sidan av euron.

Nya nödlån ur det omstridda andra stödprogrammet till Grekland kommer inte att betalas ut så länge inspektörer från den så kallade trojkan — EU, ECB och IMF — inte gett klartecken. Och då måste tuffa lånevillkor uppfyllas av Grekland.

Bland annat krävs beslut om nya budgetåtstramningar för över 11 miljarder euro 2013—2014 — något som en stor majoritet av väljarna i valet den 6 maj sade nej till. Och en plan för att få bort 150 000 offentliganställda på tre år.

Stödprogrammet har sedan valet i maj gått i baklås, med ett parlament som inte kunnat enas om en regering. Krislandet, med över 20 procent arbetslösa, styrs just nu av en teknokratregering.

I det osäkra läget har många greker slutat att betala skatter och avgifter, vilket ytterligare förvärrar läget.

Trojkan har dessutom beslutat att inte skicka inspektörer till Aten så länge det inte finns en regering att förhandla med.

Samtidigt fortsätter grekiska bankkonton att tömmas. Enligt grekiska medier rör det sig om cirka 6 miljarder euro i uttag ur grekiska banker bara i maj.

– Det är troligen något mer, säger bankkällan till TT.

Bankerna klarar sig än så länge tack vare likviditetsstöd från Europeiska centralbanken (ECB).

– Men om uttagen tilltar efter nyvalet den 17 juni kan det bli destabiliserande, säger källan.

Departement och centralbanker i eurozonen och Schweiz har börjat skissa på krisplaner för ett läge där Grekland lämnar EMU, enligt Reuters. Bland annat har det talats om visumkrav för resor mellan EU-länder, strikt kontroll av kapitalrörelser och tak för uttag ur bankomater.

TT