Assange ska överlämnas till Sverige

0:54 min

Julian Assange får inte omprövning av beslutet att han ska överlämnas från Storbritannien till Sverige där han är misstänkt för bland annat våldtäkt, det meddelade den brittiska Högsta domstolen i dag.

I och med beslutet i dag kan Julian Assange alltså överlämnas till Sverige om två veckor där han ska höras om misstankarna mot honom.

Hans advokater hade begärt att Högsta domstolen skulle ompröva beslutet, efter som rätten enligt dom hade anfört skäl i domen som aldrig dryftades under förhandlingarna. Något som Högsta domstolen nu avfärdat.

Högsta domstolen beslutade för två veckor sedan med röstsiffrorna 5 mot 2 att det alltså inte fanns några hinder för en överlämning av Julian Assange till Sverige och beslutet vinner nu laga kraft.

– Inom fyra dagar efter ankomsten ska han ställas inför häktningsdomare, säger Riksåklagarens informationsdirektör Karin Rosander.

Det finns dock fortfarande en liten möjlighet för Assange att dra ut på den snart två år långa processen ytterligare. Han kan gå till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna och begära att de stoppar överlämningen.

Varken Julian Assanges advokater eller den svenska åklagaren Marianne Ny vill just nu kommentera dagens beslut.

Advokat Claes Borgström representerar de två kvinnor som Assange misstänks ha förgripit sig på. Han tror att Europadomstolen på sin höjd kan fördröja en överlämning till Sverige.

– Det troliga är att Europadomstolen inte tar upp det eftersom regelverket inte är något märkvärdigt, men tar den upp det kommer den naturligtvis att ansluta sig till den uppfattning som alla andra jurister har, säger Borgström till TT.

Under hela den utdragna rättsprocessen har Assange suttit i husarrest. Glansen kring hans person har gradvis falnat.

Flera av de redaktioner han tidigare samarbetat med har tagit avstånd från honom. Wikileaks har sargats av inre konflikter och flera stora betalningsförmedlare har blockerat donationer till verksamheten.

Assange har motiverat sitt motstånd mot överlämning med att han tror att Sverige skulle kunna lämna honom vidare till USA, något som experter betecknar som uteslutet.

EKOT/TT