Cameron i vittnesbåset efter avlyssningsskandal

1:43 min

I dag vittnade Storbritanniens premiärminister David Cameron inför den utredning som han tillsatte i somras efter avlyssningsskandalen kring den numera nedlagda tidningen News of the world. Han tillbakavisade alla anklagelser om att han skulle gett Rupert Murdochs mediebolag något som helst i utbyte mot tidningarnas stöd.

– Självklart arbetade jag hårt med att vinna stöd från alla möjliga mediebolag och tidningsägare, men jag gjorde det aldrig genom att erbjuda en viss politik i utbyte, sa David Cameron inför Leveson-utredningen i dag.

Det var förklaringen till varför han haft sådana mängder med möten med bland annat representanter för Murdoch-tidningarna som inför parlamentsvalet 2010 meddelade att man stödde David Camerons konservativa parti.

Under dagen pressades han också kring sin vänskap med den tidigare chefredaktören för News of the world, Rebekah Brooks, som också står åtalad för att ha försökt undanröja bevis för att hon känt till tidningens avlyssning av mobilsvar.

Utredningen offentliggjorde ett mejl från henne till Cameron där hon på ett mycket personligt vis 2009 önskar honom lycka till inför ett tal på partiets konferens.

Dessutom fick Cameron försöka förklara varför han anställde en annan tidigare chefredaktör för News of the world som presschef och hur det kom sig att regeringen bytte ut den minister som skulle godkänna Murdochgruppens övertagande av betal-tv bolaget Sky, efter att ministern uttalat sig kritiskt om Rupert Murdoch.

David Cameron medgav att förhållandet mellan journalister och politiker blivit allt för nära de senaste åren och att man måste komma till rätta med det problemet.