Mjuk militärkupp påstås ha genomförts i Egypten

1:52 min

Egyptens högsta domstol gav idag klartecken för Ahmed Shafiq att ställa upp presidentvalet i övermorgon. Den domen var väntad – även om det fanns en möjlighet att han skulle kunna diskvalificeras för att ha tillhört den gamla regimen.

Men samtidigt har högsta domstolen ogiltigförklarat en tredjedel av det folkvalda parlamentet – något som gör att vissa kommentatorer nu talar om en kupp i Egypten.

En mjuk militärkupp – så beskrivs dagens beslut i högsta domstolen.

Parlamentet är upplöst, militärrådet tar över den lagstiftande makten och militärens kandidat, flygvapengeneralen Ahmed Shafiq, får grönt ljus att ställa upp i valet, trots en lag som förbjuder tidigare medlemmar av den forna regimen att ställa upp.

Allt detta bara ett par dagar efter att Egyptens polis och militär fått utökade arresteringsbefogenheter.

– En smidig kupp, och hade vi inte alla varit så utmattade hade vi varit ursinniga, sa en människorättsaktivist.

Egyptens islamistdominerade parlament har visserligen varit kritiserat, men har ändå varit den enda stabila faktorn i Egypten under den turbulenta övergångsperioden.

Nu står landet utan vare sig parlament eller konstitution och vi vet redan att det ytterst polariserande presidentval som hålls i övermorgon inte kommer att resultera i en ledare som hela landet kan sluta upp bakom.

Beslutet att upplösa parlamentet anses vara riktat mot islamisterna som sitter på en majoritet av platserna.

Formellt bygger högsta domstolens beslut på att regeln om att en tredjedel av parlamentsledamöterna i Egypten ska vara partipolitiskt oberoende inte har följts. De obundna tillhörde i själva verket olika partier och detta är förstås ingen nyhet, men lagen tillämpades först idag.

Ett nyval i Egypten väntas inte gynna islamisterna – som tappat stöd sedan november.

– Det här luktar Algeriet. Att beröva islamister politisk makt med kuppmetoder kommer bara att göra dem ännu mer populära, säger en kommentator.

Presidentvalet i övermorgon väntas hållas som planerat med Ahmed Shafiq mot det muslimska brödraskapets Mohamed Mursi.

Ingen av dem fick mer än 25% av rösterna i den första valomgången där alla så kallade mittenkandidater åkte ut och de två mest polariserande blev kvar.