Ny metod kan hjälpa kärlsjuka

1:22 min

Forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har lyckats operera in ett blodkärl som tillverkats av de egna stamcellerna hos en tioårig, sjuk flicka. Ett år efter operationen mår hon nu bra, och forskarna hoppas kunna använda metoden till personer som behöver by pass-opereras.

Processen att tillverka venen tog tre till fyra veckor, berättar Michael Olausson, professor vid Transplantationscentrum på Sahlgrenska. Och i flickans operation användes en ven från en avliden person.

– Sedan har vi avlägsnat alla celler och all arvsmassa, och efter det har vi tillfört stamceller från den patient som ska få blodkärlet och då växer det här kärlet ut igen, säger Michael Olausson, professor och verksamhetschef för Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Redan i dagsläget kan Michael Olaussons och hans teams upptäckt vara till stor hjälp för flera personer med proppbildningar i sina blodkärl och som behöver genomgå en så kallad "by pass-operation".

Vilken betydelse har det att patientens egna stamceller finns med i venen?

– Det har just den betydelsen att immunförsvaret känner igen vävnaden som sin egen och därmed inte stöter bort den, det är en stor fördel. Alla de mediciner som ges normalt för att undvika att kroppen ska stöta bort det nya är väldigt kraftfulla och kan ge biverkningar, så det är önskvärt att slippa dem.

Den här nya metoden är också mycket viktig för att vi också ska kunna framställa till exempel hjärtan eller njurar i framtiden.

– Nästa stora steg för oss är nog ett arbete kring att få artärer att fungera bra. Det öppnar vägen för att sedan kanske kunna producera hela organ, säger Michael Olausson.