Valkampanj mitt i grekisk kris

1:50 min

Inför det grekiska valet på söndag fördjupas de ekonomiska problemen. Arbetslösheten har nått nya rekordnivåer under årets första månader och värst drabbade är de unga. Samtidigt pågår slutspurten i de grekiska valkampanjerna, men partierna har helt olika recept för att lösa krisen.

Sekreteraren Eleni har varit arbetslös i två år.

– Jag känner mig som sopor, och som om jag inte är till någon nytta, säger Eleni.

Arbetslösheten har stigit under årets första månader, nästan 23 procent av grekerna är nu arbetslösa och mer än hälften av Greklands unga har inget jobb. Landets ekonomiska recession fördjupas, samtidigt som den tidigare regeringen skrivit på överenskommelser om att säga upp 150 000 i offentliga sektorn och sänka pensioner och löner i utbyte mot nödlån.

Vissa sätter nu sitt hopp till Alexis Tsipras från vänsterkoalitionen Syriza, partiet kom tvåa i valet den sjätte maj och om man ska tro de sista opinionsmätningarna så är det nu jämt mellan vänstern och konservativa Ny Demokrati. Vänstern är vissas hopp och andras skräck. Syriza lovar väljarna att riva upp och försöka omförhandla villkoren i Greklands åtstramningspaket.

– På måndag kommer sparkraven vara historia, sa vänsterledaren i går kväll vid sitt sista stora valmöte i Aten.

I veckan fick de spanska bankerna 100 miljarder euro i räddningslån, utan krav på motprestationer från EU och Alexis Tsipras ser det som ett positivt tecken för Grekland.

– Spanien kan stanna i eurozonen utan stålbadspolitik, varför skulle då Grekland inte kunna göra det, sa Alexis Tsipras.

I kväll håller den konservativa ledaren Antonis Samaras sitt avslutningstal, han går till val med ett budskap om att en seger för Syriza kommer få Grekland att lämna euron, medan vänsterledaren Tsipras uppmanade spekulanter att inte satsa på att Grekland kommer att lämna eurozonen.

På söndag avgör de grekiska väljarna.

Katja Magnusson, Aten