Kroppen kan göra eget hjärta

1:27 min

Det kan bli möjligt att framställa nya organ i framtiden med hjälp av stamceller från patienter, det tror Michael Olausson, professor vid Transplantationscentrum på Sahlgrenska.

För ett år sen gjorde han en världsunik upptäckt genom att odla fram och operera in en ny ven till en sjuk tioårig flicka. Forskningen har gått framåt och nu har metoden publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.
– Ja, det har stor betydelse att den blir uppmärksammad och vi är väldigt stolta över det. Vi tror också att det kommer hjälpa oss att söka forskningsbidrag och anslag. Det är svårt att bortse ifrån det i alla fall, säger Michael Olausson.

I dag är flickan frisk och Michael Olausson och hans teams upptäckt kan redan nu vara till stor hjälp för fler personer med proppbildningar och som behöver genomgå en så kallad "by pass-operation". Processen att tillverka en ven tar tre till fyra veckor och i flickans operation användes en ven från en avliden person.
– Sedan har vi avlägsnat alla celler och all arvsmassa, och efter det har vi tillfört stamceller från den patient som ska få blodkärlet och då växer det här kärlet ut igen, förklarar han.

Den här nya metoden öppnar också möjligheter att i framtiden till och med kunna framställa till exempel hjärtan eller njurar, menar Michael Olausson.
– Nästa stora steg för oss är nog ett arbete kring att få artärer att fungera bra. Det öppnar vägen för att sedan kanske kunna producera hela organ, säger Michael Olausson, professor och verksamhetschef för Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se