Omtumlade egyptier går åter till valurnorna

1:25 min

Egypten går till presidentval i morgon under stor ovisshet och olust. Efter att högsta författningsdomstolen på torsdagen upplöste parlamentet är det många egyptier som känner ovisshet och olust inför framtiden. Vissa tror att beslutet kommer att gynna Muslimska brödraskapets kandidat Mohamed Mursi.

Ett par hundra demonstranter har samlats i värmen på Tahrirtorget men de stora protesterna har hittills uteblivit. Internationella tv-bolag står redo men torget är tomt. Det muslimska brödraskapet har inte kommenderat ut sina anhängare utan koncentrerar sig istället på att mobilisera inför morgondagens presidentval. 

Först senare, när värmen lättat lite, väntas 6-e aprilrörelsens protestmarsch. 6-aprilrörelsen som tände revoltgnistan och som nu upplever hur Egypten går tillbaka till ruta ett.

I och med gårdagens dom har militären full kontroll över såväl den lagstiftande makten som den exekutiva. Många av Egyptens revolutionärer, liberaler och socialister, är i dag också självkritiska och medger att de var naiva efter att Mubarak fallit och kanske gjorde fel i att inte försöka presentera något alternativ, när de lämnade fältet fritt för islamister och den gamla regimens omfattande nätverk och maktcentra, framförallt militären.

Under revolten i Egypten myntades uttrycket ”Bär ditt huvud högt, du är egyptier”. Men när egyptierna går till valurnan i morgon är det många som inte känner någon stolthet alls, utan som säger: ”Jag pressar en citron över mig och gillar läget”, den egyptiska versionen av att bita i det sura äpplet.

Vissa bedömare tror att domstolsbeslutet i går möjligen kan ge det Muslimska brödraskapet vissa sympatiröster. Som en aktivist sa: ”Jag avskyr allt brödraskapet står för, men jag lägger min röst på Mursi om det bidrar till att hålla Shafiq borta”.