Ovisshet präglar andra valomgången i Egypten

1:55 min

I dag inleddes den andra valomgången i det egyptiska presidentvalet. Valet, som är djupt polariserande, äger rum i en stämning av ovisshet sedan det folkvalda parlamentet upplösts till följd av ett domslut tidigare i veckan.

Kommentatorer i Egypten betecknar domslutet som en mjuk militärkupp.

Men många i Egypten både välkomnar kuppen och hoppas att militärens kandidat, Ahmed Shafiq, ska kunna återställa ordningen i landet.

Presidentkandidat Ahmed Shafiqs kampanjsång dånar ur högtalarna på Reda Abdelrahmans vita minibuss. Det Reda hoppas på, om Shafiq vinner, är dels en världsvan president som kan föra sig utomlands, dels hårda tag mot kriminaliteten och dels en garanti för tursitnäringen.

– Shafiq är kunnig, men Mursi vet ingenting och det muslimska brödraskapet kommer att jaga bort alla turister med sina förbud, tror Reda. Det vore en katastrof eftersom Egypten lever på turismen.

Dagens presidentval i Egypten är starkt polariserande. Att det inte rör sig om ett vanligt ljummet val i ett land där skillnaderna mellan kandidaterna inte är så stora, märks bland annat på Redas oförsonliga syn på brödraskapet.

Han pekar på en stor spricka i framrutan på minibussen och berättar att ett par män, som han uppfattade som muslimska bröder kom och slog på hans rutor när de hörde att han spelade shafiq-sången.

– Sedan dess bär jag alltid vapen, säger Reda. Jag måste försvara min minibuss, den är mitt levebröd, om bröderna går till attack igen så har jag nu möjlighet att döda dem innan de dödar mig, säger Reda Abdelrahman.