Aung San Suu Kyi höll sitt Nobelföredrag

1:23 min

Burmas oppositionsledare fredspristagaren Aung San Suu Kyi höll i dag, 21 år efter hon fick priset, sin Nobelföreläsning i Oslo.

Under de gångna åren har inte kunnat lämna Burma eller vågat lämna landet av rädsla för att inte få återvända. En stor del av tiden har de styrande militärerna hållit henne i husarrest. Men, sa hon i dag, fredspriset bröt hennes isolering.

– Priset förde mig tillbaka till en större gemenskap. Men ännu viktigare var, sa Aung San Suu Kyi, att Nobelpriset gav kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Burma uppmärksamhet världen över. Vi skulle inte bli bortglömda.

Aung San Suu Kyi har alltid trott att hon en dag skulle kunna komma till Oslo och hålla sin föreläsning. Hon fick fredspriset 1991 men trots de många åren av isolering var hon övertygad om att den föreläsning som fredspristagarna förväntas hålla, den skall också hon klara. Och nu, efter nästan 21 år, var det dags.

För i dag är Aung San Suu Kyi fri. Hon sitter i landets parlament och Burma har tagit flera steg mot en mer demokratisk ordning landet.

Men mycket återstår att göra. Aung San Suu Kyi påminde bland annat om de strider som har dödat ett 50-tal personer i landets nordvästra del där statslösa muslimer förföljs och inte hittar någonstans att slå sig ner, vare sig i Burma eller i grannländerna. Omkring 30 000 sägs vara på flykt.

Och många samvetsfångar sitter fortfarande i Burmas fängelser. Bara för att någon eller några kändisfångar har blivit fria så får man inte glömma att mycket arbete återstår för att få alla fria.

En enda samvetsfånge är en för mycket, konstaterade Aung San Suu Kyi i Oslo i dag.