Vallokalerna har öppnat i Grekland

1:28 min

I Grekland har vallokalerna öppnat. En av de första att rösta i morse var skeppsredaren Kostas Fostiropoulos. – Valet är helt avgörande för Greklands framtid, säger han till Sveriges Radios Ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

Valet är i praktiken ett val mellan att stanna inom eurozonen eller att lämna den. Det är kritiskt och avgörande för Grekland, säger Kostas Fostiropoulos.

Han är en av Greklands stora skeppsredare och han har röstat på konservativa Ny Demokrati. Jag träffar honom vid en vallokal i Ekali, ett av Atens mest välbärgade områden.

Ny Demokrati blev största parti i det förra nyvalet i maj, men kunde inte skaffa tillräckligt stöd för att bilda regering.

Den stora utmanaren är vänsterpartiet Syriza som blev tvåa i förra valet och som hårt driver att överenskommelserna med eurozonen ska rivas upp, att Greklands skulder ska skrivas av och att alla åtstramningsåtgärder ska stoppas.

– Det är ett stort misstag. Det är att underskatta allvaret i situationen, säger Kostas Fostiropoulos.

Men faktum är, att i stort sett alla partier som ställer upp i valet, har utlovat att försöka förhandla om villkoren med eurozonen. Det gäller också Ny Demokrati.

– Men det är skillnad i tonläge mellan partierna, anser Kostas Fostiropoulos

– Ny demokrati kommer att försöka omförhandla. Men de kommer inte att göra det på ett sådant sätt att vår situation riskerar att förvärras, säger Kostas Fostiropoulos.

Gigi Michailidis visar Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson vallokalen i Ekali. Här blev konservativa Ny Demokrati det största partiet i valet i maj och Gigi tänker rösta på dem.

– Här röstar vi alltid blått, säger hon.

Hon litar inte på huvudmotståndaren Syriza, som sagt att de ska riva upp överenskommelser med EU och sedan omförhandla dem.

– Vi har bara sett dem göra européerna arga, och vi behöver inte reta upp dem mer, säger Gigi.

Georgia Vitsilaiou städar skolgården där vallokalen finns. Hon har fått sin lön halverad, på grund av åtstramningsåtgärderna och gillar inte Ny Demokrati.  

– Folk här är rika och röstar på dem, men jag litar inte på ledaren Antonis Samaras och har aldrig tyckt om honom.

Georgia har alltid varit till vänster, liksom Maro, som kommer att rösta på vänsterkoalitionen Syriza. Och hon vill se ett stopp för åtstramningsåtgärderna.

– Stålbadspolitiken leder ingenstans, det gör folk fattigare, marknaderna fungerar inte och det är inte rätt sätt att utveckla ett land.