FOI:s krishantering kostade 300 000 kronor

1:52 min

När skandalen med vapenanläggningen i Saudiarabien, som Ekot avslöjade, rasade i mars anlitade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) krishanteringsrådgivare för över
300 000 kronor.

Ekot avslöjande i mars att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, hade planer på att hjälpa Saudiarabien att sätta upp en vapenfabrik. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet och FOI fick en hel del kritik för brist på kommunikation under skandalens gång.

Skandalen fällde försvarsminister Sten Tolgfors och den tidigare FOI-anställde grundaren av SSTI sade att pengarna för att starta bolaget var offentliga medel från FOI. En förundersökning om trolöshet mot huvudman pågår.

TT skriver i dag att FOI dessutom använde 300 000 kronor till att hantera kommunikationen om affären, och det får kritik av ledamöter i riksdagens försvarsutskott.

Vänsterpartiets Torbjörn Björlund säger till TT att "pratar man sanning och är noga med att hålla sig till reglerna, då behöver man ingen kommunikationsrådgivning".

Och Peter Rådberg, Miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet, ser satsningen på kommunikationsrådgivare som att FOI erkänner att de gjort fel.

– Det viktigaste är att FOI nu har insett att det de gjort var fel. Därför har de satsat ganska stort belopp som 300 000 kronor för att försöka rätta till det här. Det bevisar ju att vår kritik som vi har haft mot det här, har varit riktig, egentligen.

Hur tycker du att de har klarat sig, med den krishantering som de har haft?

– Hittills har det väl gått ganska dåligt. Ordförande där fick ganska hård kritik. Han var till och med i försvarsutskottet och blev utfrågad. FOI har fått bära hundhuvudet ordentligt, det har drabbats väldigt väldigt hårt av den här krisen, det är ju helt uppenbart.

Ann-Sofi Pejler Carlsson, FOI:s kommunikationschef, svarar idag i telefon men vägrar att kommentera satsningen för Ekot och säger att ingen på FOI vill prata om det här på en söndag.

Men till TT har hon sagt detta:

– Det skulle inte vara kostnadseffektivt att ha en kommunikationsverksamhet som är större dimensionerad för eventuella händelser. Det är egentligen ganska vanligt att man tar in expertis utifrån. Inom till exempel IT har man inte all expertis internt.

När nyheten blev känd anlitade FOI pr-firman Gullers Grupp. Fakturan, som TT tagit del av, för "mediesammanställningar/analyser" och "kommunikationsrådgivning" uppgår till 316 250 kronor inklusive moms.

Ann-Sofi Pejler Carlsson, FOI:s kommunikationschef, vill inte i detalj gå in på vilka råd som gavs, men säger att det rörde kommunikation externt och internt, när och hur man skulle gå ut med information.

Tror du att det finns en risk att det uppfattas som att ni använder skattepengar för att dölja något för just skattebetalarna?

– Jag vet inte om det kan finnas en sådan risk, men jag tycker att det är viktigt för oss att kunna få sådan här extern hjälp när det blir extra efterfrågan som i det här fallet.

FOI kritiserades i samband med skandalen för brist på kommunikation - många medier ville intervjua generaldirektören Jan-Olof Lind, men han avböjde konsekvent.

– Vi försökte jobba med vår kommunikation så gott vi kan men det svåra var att mycket var omgärdat av sekretess, säger Pejler Carlsson.

Elin Jönsson/Ekot/TT