Kritik mot pr-byrånota för Saudiaffären

0:34 min

När skandalen med vapenanläggningen i Saudiarabien, som Ekot avslöjade, rasade i mars anlitade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) krishanteringsrådgivare för över 300 000 kronor. Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledamöter i försvarsutskottet är kritiska.

Miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet, Peter Rådberg, har tidigare varit starkt kritisk till de många turerna kring FOI och saudivapenaffären.

Tycker du att det är okej att FOI valt att lägga de här pengarna på extern krishantering?

– Nej, självklart inte. Det är helt horribelt.

Peter Rådberg säger att han visserligen inte vet exakt hur FOI utnyttjat Gullers expertis.

– Men den före detta FOI-chefen, Lind, var ju hos oss på försvarsutskottet och han svarade inte på en enda fråga. Han redogjorde bara för ärendet generellt. Det gick inte att få någonting ur den karln.

Även Vänsterpartiets ledamot i försvarsutskottet, Torbjörn Björlund, är kritisk och menar att om man pratar sanning behöver man ingen kommunikationskompetens utifrån.

– Det är anmärkningsvärt att de tar till en kommunikationsbyrå för att klara kriser, säger Torbjörn Björlund, Vänsterpartiets ledamot i försvarsutskottet.

Hur tycker du att de klarade sig med kommunikationsbyråns hjälp?

– Inte bra. Men det som kommer upp i mitt huvud är att de försöker att dölja saker som de är rädda ska komma ut och att de då behöver hjälp att reda ut hur de ska dölja det.

FOI hänvisar själva till att mycket av det folk velat få svar på är belagt med sekretess.

– Det är en undanflykt. Jag tycker att det är fegt att gömma sig bakom sekretess. Det har präglat både det som Tolgfors gjorde och tyvärr också FOI:s agerande genom hela affären.

Menar du att de ljuger om sekretessen?

– De kan alltid hitta sekretesskäl. Det bygger ju på deras egna värderingar. Men för mig känns det som ett sätt att smita undan ansvar. Det är möjligt att det var den här byrån som gav dem den strategin, att hela tiden försöka att mörka tills det försvinner iväg.

– Pratar man sanning och är noga med att hålla sig till reglerna, då behöver man ingen kommunikationskompetens utifrån.

TT