Djurskötare på Kolmården dog efter vargattack

5:09 min

En kvinnlig djurskötare på Kolmårdens djurpark avled på söndagen efter att ha attackerats av vargar. En medarbetare blev misstänksam när inte kvinnan hörts av på en lång stund och fann henne livlös i varghägnet.

Det var strax efter klockan 11 på söndagen som räddningstjänsten fick in larmet om att en skötare attackerats i varghägnet på Kolmårdens djurpark.

– Vi kan bekräfta att vi har haft en olycka inne i ett av varghägnen där en av våra medarbetare har förolyckats , sa Mats Höggren, Kolmårdens zoologiske chef, på en presskonferens på söndagseftermiddagen.

– Varför olyckan kunde ske är omöjligt att svara på eftersom det inte finns några ögonvittnen. Polisen genomför just nu en teknisk undersökning av varghägnet, och vi kommer efteråt att kunna säga hur det har gått till, säger Mats Höggren, Kolmårdens zoologiska chef.

Han berättade vidare att medarbetaren, en kvinna i 30-årsåldern, hade varit inne hos varggruppen som är en så kallad socialiserad, för att upprätthålla kontakten med vargarna som tillhör den publika verksamheten på Kolmården där man tar in gäster och besökare.

– Det ingår som en rutin att medarbetarna med jämna mellanrum ska vistas på tu man hand med sina vargar för att upprätthålla relationerna, säger Mats Höggren.

Under tiden som en medarbetare befinner sig hos vargarna ska personen ha kontakt med kollegor på utsidan genom en komradion. Det som inträffade i dag var att kvinnan inte hörts av och en kollega som gick till hägnet för att titta efter, fann kvinnan livlös.

– Vargarna brukar inte vara aggressiva, men vi har haft mindre incidenter med lek som gått överstyr, säger han.

Anhöriga har underrättats och en krisgrupp har tillsatts för Kolmårdens medarbetare.

Alla närkontakter mellan varg och människa avbryts nu på Kolmården och säkerhetsrutinerna kommer att ses över. Ingen av vargarna har avlivats.

Polisen rubricerar händelsen som en arbetsplatsolycka.

Ekot