Vargattack i Kolmården

Borås Djurpark: "Vi har säkra rutiner"

1:25 min

En anställd på Kolmårdens djurpark attackerades på söndagsförmiddagen av en varg. Skadorna blev så allvarliga att den anställda avled. På Borås Djurpark är man medveten om att vargar är potentiellt farliga djur och har därför arbetat hårt med säkerheten.

Daniel Roth är Zoolog på Borås Djurpark. Han säger att händelsen på Kolmårdens djurpark är djupt tragisk, men betonar att dylika attackar är extremt ovanliga. Han kan inte komma på att något liknande skulle ha hänt någon gång i modern tid.

– Det enda kända vargattacken, historiskt sett, är en olycka med en semitam varg på artonhundratalets tidiga början. Men det har vad jag vet aldrig hänt tidigare i en djurpark.

Vargen är ett djur som ofta kan bete sig skyggt, men Daniel Roth betonar att det ändå är ett rovdjur som man bör ha respekt för.

– Alla rovdjur är farliga djur. Sedan finns det små och stora rovdjur,men vargar är definitivt i den storleken och det antalet- om de är i flock- att de är farliga. Så det är ett rovdjur man får ha respekt för som människa.

Av den anledningen har man på Borås Djurpark tagit fram noggranna säkerhetsrutiner för hur vargarna ska skötas.

– När vi arbetar med våra vargar är vi aldrig ensamma utan man ska vara två normalt sett, och det är för att upprätthålla säkerheten. Känner man sig osäker ska man givetvis inte gå in till vargen.

Han tror inte att attacken i Kolmården kommer att leda till några ändringar i säkerhetsarbetet.

– Nej, jag tror inte att vi kommer att ändra något. Mycket eftersom vi redan har väldigt tydliga rutiner, vi arbetar alltid två och två och anropar alltid arbetsledaren innan vi går in i varganläggningen.

Ännu vet man inte vad som orsakade attacken på Kolmården, Östgötapolisen kommer att göra en teknisk undersökning, det uppger DN.