Valvinden kan ha svängt bort från Syriza

2:17 min

Klockan 18 svensk tid stängde vallokalerna i Grekland, i det val som beskrivits som ett ödesval både för Grekland och för Europa. Under söndagskvällen pågår rösträkningen. Enligt vallokalsundersökningar har konservativa Ny Demokrati en mycket knapp ledning före det vänsterradikala Syriza.

Ett av de två partier som tävlar om förstaplatsen är vänsterradikala Syriza, där en av partiets ledande kandidater är Zoy Konstantinópolou. Hon säger att Greklands överenskommelse med eurozonen måste förhandlas om.

– Räddningspaketet som Grekland fått är i själva verket en dödsdom, säger Zoi Konstantinopoulou.

Hon är en av Syrizas ledande kandidater och dotter till den förra partiledaren. Jag träffar henne i vallokal 363 i stadsdelen Petralona i Aten.

Syriza går till val på att riva upp alla överenskommelser mellan Grekland och eurozonen. Greklands skulder ska helt enkelt skrivas av. Därefter ska landet få mycket mildare villkor för hur landets ekonomi ska reformeras.

Planerna på att minska Greklands stora offentliga sektor ska stoppas, inga statsanställda ska sägas upp. Dessutom ska de löner som sänkts under de senaste två åren höjas igen.

Åtstramningspolitiken som drivits inom Europa är inte bra för någon. Den måste omprövas, säger Zoi Konstantinopoulou.

– Åtstramningarna är en dödlig politik både för Grekland och för Europa, säger Zoi Konstantinopoulou.

Hon tror att de övriga euroländerna kommer att vika sig och gå med på nya förhandlingar efter valet, säger hon

– Demokrati är en europeisk grundvärdering. Det grekiska folkets val måste respekteras, säger Zoi Konstantinopoulou.

Men frågan är om inte valvinden har svängt bort från Syriza. Det ryktas om att inofficiella opinionsundersökningar visar starkt stöd för konservativa Ny Demokrati, som varit med och förhandlat fram uppgörelserna med eurozonen.

Och vi har i dag träffat många väljare som säger att de har röstat på Ny Demokrati, fast de aldrig gjort det tidigare. En av dem är Doxa Zissimatou. Hon har tidigare röstat på Miljöpartiet, men lade i dag sin röst på Ny demokrati.

– Jag skulle aldrig ha röstat på dem egentligen. Men nu har de försatt oss i den här knipan, så nu får de ta oss ur den, säger Doxa Zissimatou.