Kolmården slutar med närkontakt med vargar

1:06 min

Ledningen för Kolmårdens djurpark säger nu att man kommer att sluta med all närkontakt med vargar sedan en djurskötare dött efter att ha attackerats av parkens vargar i går.

Enligt Jan Roy koncernchef på Kolmårdens djurpark gäller det både personal och besökare.

– En av slutsatserna som vi självklart kommer fram till är att vi avslutar det här med närkontakt med varg. Vi märker att det går ju inte att ha på det sättet, det är uppenbarligen för stora risker - så det kommer att avslutas, säger Jan Roy.

Efter den dödliga vargattacken på en djurvårdare på Kolmårdens djurpark i går har Kolmårdens styrelse beslutat att man ska sluta med all närkontakt med vargarna som finns i djurparken, vilket betyder att varken djurskötare eller besökare kommer att kunna komma nära vargarna igen.

Enligt Jan Roy har djurparken ännu inte är bestämt om de ska behålla vargarna eller inte.

Djurparken håller öppet som vanligt men idag kommer man fortsätta ha möten för att stötta medarbetarna till den avlidna djurvårdaren som jobbat tre år inom varggruppen på Kolmården.

– Man ska ha klart för sig att det här är en helt unik händelse, det har aldrig hänt i någon park tidigare. Det här är ju människor som varit med och fostrat de här vargarna sedan de föddes så det har aldrig varit problem tidigare, avslutar Jan Roy.

Djurvårdaren som avled i går efter vargattacken bröt inte mot Kolmårdens rutiner när hon gick in till vargarna. Hon var där för att socialisera med dem. Men efter gårdagens händelse ändras alltså nu rutinerna.

Det finns vargar på sju djurparker i Sverige och på djurparken i Orsa Grönklitt låter man aldrig någon gå in ensam till vargarna där. Men de är heller inte tama.

Olof Liberg vid Sveriges lantbruksuniversitet, som är expert på vargars beteende, säger att det är en stor skillnad mellan de tama vargarna som attackerade djurvårdaren och vilda vargar.