Välkomnande ord från Tyskland till valsegraren

1:56 min

Den tyska regeringen välkomnar valresultatet i Grekland och ser det som ett godkännande av fortsatta ekonomiska reformer i Grekland. Tyskland säger sig också vara berett att göra små förändringar i avtalen för Greklands nödlån.

Strax före sin avfärd mot G20-mötet i Mexiko vid midnatt ringde den tyska förbundskanslern Angela Merkel till den grekiske valsegraren Antonis Samaras, ledare för Ny Demokrati och gratulerade till framgången och framförde sina förhoppningar om att det nu snabbt ska bildas en stabil grekisk regering.

Merkel sa också till Samaras, enligt ett pressmeddelande från kanslerkansliet, att hon nu kommer arbeta för att Grekland ska hålla sina överenskommelser med Europa.

Den tyska regeringen välkomnar alltså valresultatet och kommer de närmaste dagarna, om en stabil grekisk regering som också står fast vid nödlåneuppgörelserna verkligen bildas, beskriva valresultatet i Grekland som ett stöd för den tyska skuldkrislinjen, med betoning på ekonomiska reformer, sparande och budgetdisciplin.

Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble sa i går kväll att sparandet och reformerna för Grekland bara syftar till att föra landet tillbaka mot ekonomisk utveckling och stabilitet. Den vägen kommer vare sig blir kort eller lätt, men den är nödvändig, sa Schäuble vidare.

På fredag kommer Tyskland och Grekland spela en förmodligen rätt känslosam kvartsfinal i Fotbolls - EM mot varandra. Debattens vågor har ju under skuldkrisen gått höga mellan ländernas befolkningar, medier och politiker och den tyske utrikesministern Guido Westerwelle försökte visa något slags storsinthet mot de hårt pressade grekerna.

Westerwelle sa i en intervju i TV - kanalen ARD att även om det inte är aktuellt med några innehållsliga förändringar av Greklands nödlåneavtal, så kan man tänka sig diskutera tidsfristerna för t ex återbetalningen av lånen..

Den grekiske valsegraren Samaras har ju även han inför valet pratat om att han önskar se just den typen förändringar av de grekiska uppgörelserna för nödlån.