Rejäl seger för socialister i Frankrike

1:45 min

Det franska parlamentsvalet slutade med en rejäl seger för socialisterna igår. De fick 314 platser av de 577 stolarna, vilket betyder en historisk stark ställning för partiet.

Frankrikes president Francois Hollande har nu fria händer att med sin regering driva igenom alla sina förslag om skattehöjningar, sänkt pensionsålder och tiotusentals nya lärare.

Den franska politiska kartan är röd. Socialistpartiet styr nu både i Nationalförsamlingen och senaten, dessutom är socialisterna starka ute i landet, regionalt och lokalt.

President Hollande har därmed också det fulla ansvaret för att bemöta krisen och underskotten i den franska ekonomin.

Samtliga ministrar säkrade sina parlamentsplatser och ingen hotas av att behöva avgå.

Nu ska Hollande hitta ett tonläge med Tysklands Angela Merkel för att presentera hållbara, effektiva och trovärdiga lösningar på eurokrisen här på mötet mellan världens mäktigaste ledare, G20-gruppen.

Det invandringsfientliga Nationella Fronten lyckades också få platser i Nationalförsamlingen, där partiet inte funnits med sedan 1988.

Det 22-åriga barnbarnet till den ärrade tidigare partiledaren Jean Marie Le Pen, den blonda, säkra juridikstudenten Marion Maréchal-Le Pen, valdes in.

Hon stjäl nu mycket av strålkastarljuset från sin moster, partiledaren Marine Le Pen, som däremot inte lyckades bli invald.

En annan uppmärksammad förlust igår var den för Ségolène Royal, president Hollandes exsambo och socialisternas presidentkandidat år 2007.

En socialistisk utbrytare lyckades nypa platsen från henne, en man som Hollandes nya kvinna, Valérie Trierweiler hejat på i en twitter, vilket väckt rabalder.