Malmö

Odlare på kolonilotter frågande efter giftbesked

1:40 min

Efter larmen om att marken vid det planerade badhuset i Kroksbäck är förorenad av tungmetallen kadmium kommer nu miljöförvaltningen att ta fler prover, bland annat på odlingslotterna i närheten.

Johan Rotar som under många år haft sina odlingar där är orolig för att jorden kan vara giftig.

– Detta är farligt. Vi betalar pengar till kommunen för våra kolonier, ganska mycket. Varför ska vi betala pengar om vi har giftig mark?

Johan Rotar odlar bland annat potatis, rödbetor, sallad och lök. Inför bygget av badhuset alldeles intill togs flera prover på tomtmarken.

Proverna visade att det finns förhöjda halter av den giftiga tungmetallen kadmium, och om detta stämmer är marken för att giftig för att bygga bostäder och skolor på, menar Naturvårdsverket.

Kadmiumet kan också finnas på odlingslotterna och enligt Naturvårdsverket kan grönsakerna ha tagit upp giftet. Johan Rotar som snart ska skörda färskpotatisen hoppas att den inte är förorenad.

– Ja, på midsommar ska potatisen vara färdig. Jag vet inte om den är giftig, de ska ta prover på den också.

Men trots att det finns en risk för att kadmiumet kan finnas på odlingslotterna har Malmö stad inte informerat kolonisterna.

Magnus Lund på miljöförvaltningen säger att det är för tidigt att gå ut med information.

– För i dagsläget vet vi ju ingenting , och kolonilotterna kommer vara med i den utökade provtagningen.

De nya proverna kommer tas i slutet av juni, och är det så att odlingsjorden är giftig kommer det också att komma information.

Men Johan Rotar vill ha besked så snart som möjligt.

– Vi måste få någon information, och besked, vi har haft koloni här i över tio år och måste veta om något är farligt.