Ny demokrati största parti i jämnt val i Grekland

2:21 min

Konservativa Ny Demokrati blev största parti i det grekiska valet, men med knapp marginal till tvåan, vänsterkoalitionen Syriza. Det står klart efter att mer än 99 procent av rösterna är räknade.

Ny Demokratis anhängare jublade, efter att partiet fått 29,7 procent av rösterna och blivit valets vinnare. Partiledaren Antonis Samaras tackade grekerna.

– Det grekiska folket valde i dag den europeiska vägen och att landet ska stanna i eurozonen, sa Samaras.

Men det var en knapp seger. Vänsterkoalitionen Syriza är hack i häl, mindre än 3 procentenheter efter vinnaren.

De grekiska väljarna är splittrade mellan två helt olika politiska vägar. Medan Ny Demokrati satte sin signatur på det sparpaket EU krävt för att ge Grekland nödlån, har Syriza begärt att överenskommelserna ska brytas och villkoren mildras.

– Vårt folk har två gånger fördömt åtstramningspaketen inom en och en halv månads tid, sa Syrizaledaren Alexis Tsipras i går kväll.

De grekiska väljarna fortsätter att visa sitt missnöje med de två partier som suttit vid makten i generationer. En majoritet av grekerna valde att inte rösta på konservativa Ny Demokrati eller socialistpartiet Pasok.

Många anser att just de partierna fört Grekland dit landet är i dag.

Den som kommer först i det grekiska valet får 50 bonusplatser i parlamentet och med den extrahjälpen får Ny Demokrati och Pasok tillsammans 162 av 300 platser.

Båda partierna talar nu om att bilda någon sorts nationell samlingsregering, där också vänstern ska ingå. Men vänsterkoalitionen Syriza, som ökat sitt stöd bland väljarna från knappt 5 procent 2009 till nästan 27 procent i dag, vill inte vara med i en sån regering.

– Vi kommer att delta i utvecklingen, men i opposition, sa Alexis Tsipras.

En ny regering väntas bli bräcklig. Väljaren Christos Anastassiou, som röstade på kommunistpartiet, tror inte att det blir lätt.

– När det gäller Ny Demokrati måste de hitta ett parti att samarbeta med och det är viktigt att regeringen blir accepterad av en stor del av det grekiska samhället, annars kommer vi se demonstrationer och motstånd från folket, säger han.